Samaan aikaan toisaalla...
Sisäasiainministeri Anne Holmlund ilmoitti vuoden 2007 puolella, että Poliisikouluun hyväksyttyjen määrää aiotaan vähentää.
Samaan aikaan toisaalla...
Poliisikouluun, joka vuoden 2008 alussa yhdistyi Poliisiammattikorkeakoulun kanssa, hakijamäärät ovat järjestään vähentyneet. Asiaan on luultavasti vaikuttanut ennen kaikkea se, että suurin osa uusista poliiseista ei saa valmistumisensa jälkeen töitä, vaan he päätyvät työttömiksi. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, ettei poliisilaitoksilla ole varaa avata jäädytettyjä virkoja.
Samaan aikaan toisaalla...
Samaan aikaan toisaalla...
Maaherra Rauno Saaren johtama työryhmä laatii raportin järjestyspoliisitoiminnan tilasta. Raportissa todetaan muun muussa että Suomen 90:tä poliisilaitoksesta joka kolmas toimii virka-aikana vain yhden ainoan hälytyspartion varassa. Suurin osa näistä yhden partion poliisilaitoksista toimii harvaan asutuilla alueilla, joissa välimatkatkin ovat pitkät ja siten toimintavalmiusaikakin on keskimääräistä pidempi.
Samaan aikaan toisaalla....
Samaan aikaan toisaalla....
Länsi-Suomen läänin poliisiylijohtajan mukaan Länsi-Suomen lääni joutuu vähentämään poliisien määrää alueellaan vuoden 2007 määrästä. Tämä siitäkin huolimatta, että rikollisuus kasvoi läänin alueella viime vuonna. Syy vähennyksiin on yksinkertaisesti se, ettei läänillä ole rahaa pitää palkattuna kaikkia niitä noin 2000 poliisia, joka sen riveissä työskenteli vuonna 2007.
Jonkunlaista ristiriitaa voisi siis havaita sisäasiainministerin puheissa ja läänin poliisiylijohtajan viestissä. Kummallista, eikö totta?
Puheessaan Holmlund totesi arvoituksellisesti, että mikäli poliisin henkilöstöä joudutaan edelleen vähentämään vuosina 2012-2016 "pitää poliittisella tasolla ratkaista, mitä palveluita turvallisuusviranomaiset jatkossa Suomessa tuottavat". Mitä tämä tarkoittaa?
Uskoisin, että vastaus löytyy Oulusta ja Saaren raportista. Raportissa esitettiin muun muassa hajautetun partioinnin ideaa. Hienon nimen taakse kätkeytyy amerikkalaisista elokuvista ja sarjoista tuttu ilmiö, jossa poliisi partioi yksin sen sijaan että hänellä olisi pari. Näinhän tietysti saataisiin yhden poliisipiirin alueelle kaksi yhden poliisin partiota. Työturvallisuus siinä toki vaarantuisi, mutta...
Toinen raportissa nostettu ajatus on, että kunnille "annettaisiin" paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan turvallisuustilanteeseensa. Keinoina mainitaan mahdollisuus laajentaa järjestyksenvalvojien valtuuksia niin että kunnat voisivat palkata yksityisiä vartiointiliikkeitä huolehtimaan yleisestä turvallisuudesta. Lisäksi kunnat voisivat ottaa osaa juopuneiden kiinniottoon, kuljetukseen ja säilöönottoon (miten? Luultavasti palkkaamalla taas ne vartiointiliikkeet tekemään tätä) sekä lisätä yleisten paikkojen turvakameravalvontaa. Saatan jo kuulla vakavissa talousvaikeuksissa muutenkin kamppailevien kuntien riemunkiljahdukset...
En vastusta vartiointiliikkeitä sinällään, ne tekevät omalta osaltaan arvokasta työtä, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että ne ovat liikeyrityksiä. Ja liikeyrityksillä on omat luonnolliset toimintaperiaatteensa.
Poliisilaitosten määrää leikataan rajusti vuonna 2009 ja jäljelle jää 24 pääpoliisilaitosta, jotka vastaavat noin maakunnan kokoisesta alueesta (poikkeuksena Helsinki). Koska nykyiset päättäjät ovat saaneet oppinsa talouselämästä, jossa tärkeintä on raha eivätkä ihmishenget, säästäminen jatkuu ja poliisinvirkoja leikataan yhä. Ja eihän sisäasiainministerikään varsinaisesti luvannut poliisinvirkojen säilyvän, hän sanoi, että se on tavoitteena. Mikä ilmeisesti on jo epäonnistunut Länsi-Suomesta tulleiden uutisten perusteella.
Miltä se tulevaisuus sitten näyttää? Luultavasti tältä:
Suurin osa maasta saa yhä tyytyä siihen, että entistä suuremmalla alueella partioi se yksi ainoa poliisipartio. Erona vuoteen 2008 on, että tässä partiossa on vain yksi ainoa poliisikonstaapeli. Joskus onnekkaina aikoina saatetaan saada Poliisiammattikorkeakoulusta työharjoittelua suorittava nuorempi konstaapeli toiseksi poliisiksi.
Yksityisillä vartiointiliikkeillä menee paremmin kuin koskaan. Turvallisuudesta on tullut ylellisyystarvike. Paremmat kansalaiset elävät omilla aidatuilla asuinalueillaan turvanaan vartiointiliikkeiden vartijat ja järjestyksenvalvojat. "Paska sakki" eli suurin osa ns. tavallisista ihmisistä nojaa sen yhden poliisipartion varaan.
Kenen syy se sitten on? Ei poliisien, ei yksityisten vartiointiliikkeiden, ei rikkaiden (kukapa ei haluaisi olla turvassa?).
Kiinnostaako tämä poliitikkoja? Väittävät, että kiinnostaa, mutta kuten eräs viisas mies kerran sanoi, puu tunnetaan hedelmistään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti