sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Mitä isot edellä...

Britanniassa ollaan menossa "Robocopin" maalaamaan tulevaisuudennäkymään: poliisia ollaan yksityistämässä.

Tai ainakin osittain: koska poliisivoimilla ei ole rahaa, se on järjestänyt tarjouskilpailut yksityisille turvallisuusalan yrityksille, joiden voittaja saisi hoitaakseen osan poliisin tehtävistä: vartiointiliike voisi siis suorittaa rikostutkintaa, katupartiointia, rikosteknistä tutkintaa ja tehdä kiinniottoja. Tällä tavalla poliisi itse voisi säästää, sillä sen tulisi leikata menojaan viidenneksellä neljän vuoden aikana.

Asiasta on luonnollisesti noussut meteli: yksityinen turvallisuusala tekee työtään saadakseen osakkeenomistajille rahaa, se on siis liikeyritys, joka pyrkii maksimoimaan voiton. Se ei toimi minkään "yhteisen hyvän" nimissä vaan se pyrkii takaamaan mahdollisimman hyvät mammonamarkkinat asiakkailleen. Tekeekö se sen kohta verovaroilla? Tekeekö se sen kohta köyhempien kustannuksella? Millä yksityisten vartiointiliikkeiden toiminta on tarkoitus maksaa? Ilmaiseksi ne eivät poliisin työtä tee, ollaanko kohta siinä pisteessä (kuten tehostamisissa ja ulkoistamisissa aina tuntuu käyvän) että sama palvelu maksaa nyt itseasiassa enemmän ja se on huonommin saatavilla (koska liikeyritys tietysti painottaa toimintaansa sinne missä se saa eniten rahaa, se ei katteetonta eikä varsinkaan tappiollista toimintaa kauaa katsele)? Saavatko poliisipalveluja kohta ne, joilla siihen on varaa? Vai käykö siinä ns. luukoira-ilmiö? Koska hommasta ei saa kunnolla rahaa, ei siihen kukaan viitsi panostaakaan?

Sisäministeriö on pyrkinyt rauhoittelemaan ihmisiä: rikostutkimusta ei ole tarkoitus ulkoistaa kokonaan eikä vartiointiliikkeille annettaisi pidätysoikeutta (joka on siis lakiteknisesti raskaampi toimenpide kuin kiinniotto). Nuo hommat jäisivät poliisille.

Tämä ei suinkaan ole ainutlaatuinen turvallisuuden ulkoistaminen Isossa-Britanniassa. Jo nyt osa maan vankiloista on ulkoistettu, niin ikään vartiointiliikkeille, joiden henkilökunta vastaa vankiloiden toiminnasta ja turvallisuudesta ja saa vastineena rahaa valtiovallalta.

Näin Britanniassa, ehkä pian Suomessa? Onhan Suomessakin jo ehdotettu, että humaltuneiden kuljetus, putkavalvonta ja vankien kuljetus sekä näpistelijöiden rankaiseminen (eli sakon kirjoittaminen) siirrettäisiin pois poliisilta ja vankeinhoitolaitokselta. Tämä kaikki siksi, että valtiovalta voisi säästää (en ole kyllä koskaan oikein ymmärtänyt, että mihin valtiovalta on säästämässä). Ja itse asiassa vankikuljetusten suhteen taidettiin julkisuudessa tehdä jopa sellainen laskelma, että niiden ulkoistaminen tulee itse asiassa maksamaan enemmän kuin nykyinen systeemi, jossa niistä vastaavat vankilat ja niiden henkilökunta. Mutta koska se raha tulee sitten eri taskusta, niin homma on ok, koska säästöä syntyy tähän meidän taskuun.

Ei kommentteja: