tiistai 13. huhtikuuta 2010

Vartijoiden lakko

Asiaa on uutisissakin vähän sivuttu, tosin yleensä vain sivulauseena kun kerrotaan kaupan lakosta: eli tänä perjantaina, 16.4, vartijat ovat näillä näkymin menossa lakkoon. Tämä lakko kestää vain yhden päivän, perjantaiaamusta klo 6.00 lauantaiaamuun klo 6.00. Myös SOL:n turvatarkastajat ovat menossa tukilakkoon.

PAM on tosin jo ilmoittanut seuraavankin työtaistelutoimen ajankohdasta: se on kolmipäiväinen ja osuu vappuun. Tuona aikana yksikään vartija ja järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja ei ole töissä: paitsi tietysti toimihenkilöt, rikkurit ja ne vartijat, jotka vartijantunnuksistaan huolimatta eivät työskentele vartiointialan työehtosopimuksen alaisina.

Ainakin osassa Helsinkiä voidaan perjantaina viettää mielenkiintoisia hetkiä, ellei rikkureiden määrä sitten ole aivan valtaisa

Tällä kertaa suurimpana kynnyskysymyksenä ei ole edes raha. Työnantaja on esittänyt erittäin mittavia heikennyksiä vartijoiden työehtosopimukseen, kuten mm. työvuoron vähimmäispituuden lyhentämistä, lepoajan lyhentämistä ja oikeutta muuttaa työvuorolistoja jälkikäteen. Lisäksi osa-aikaisten oikeuksia saada lisätunteja halutaan kaventaa. Eli käytännössä työntekijä halutaan saada siihen asemaan, että sinulle voidaan lisätä 3-4 tunnin työnakki käytännössä koska tahansa. Ja koska työvuorolistoja saadaan muutella, kieltäytymiseen on oltava hyvät perusteet tai keppi viuhuu (nythän listojen ulkopuolisten töiden tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen). Suunnittele siinä sitten elämää.

Todennäköisesti alalla halutaan saada sama läpi, mikä siivoojilla: työpäivä pilkotaan useampaan osaan. Ensin aamulla avaat kohteen ja teet aloitushommat; sitten puolen päivän jälkeen hiljenee ja lähdet kotiin; illalla tulet sulkemaan kohteen. Työnantaja ja asiakas tykkäävät, koska tarvitsee maksaa vain n. 8 tunnista, työntekijä taas on käytännössä koko päivän sidottuna töihin, vaikka toki virallisesti vapaalla onkin.

Osa-aikaisten lisätuntien saamisen vaikeuttamisella taas pidetään työntekijä nöyränä: ei tarjota jermuille lisätunteja, koska aina olisi mahdollista hankkia tykinruokaa, jota kyllä laman aikana on tarjolla. Sitten kaikki kituuttaa nälkäpalkalla ja tappelevat muutaman tunnin tähden.

Ja lisäksi pieni muistutus: hätätyötä voi määrätä tekemään ainoastaan viranomainen. Vartiontiliikkeen kohde-esimies, vuoroesimies, työvuorosuunnittelija tai palveluesimies eivät voi määrätä ketään hätätöihin. Vaikka varmasti yrittävät. Eli toisin sanoen: vartiointiliike ei voi itse määritellä, että jokin sen kohteista on niin tärkeä, että siellä työskentelevä henkilökunta jäisi lakon ulkopuolelle. Työnantaja ei saa myöskään irtisanoa ketään lakon vuoksi, tai uhkailla sillä jne. Myös kaikki "hyvää tarkoittavat utelut": "ketkäs teistä nyt kuuluikaan liittoon? Aikookos pojat lakkoilla?" ovat murtamisyrityksiä, joilla yritetään saada selville mihin kohteisiin pitää lähettää rikkurit. Työnantajalla ei tarvitse ilmoittaa kuuluvansa liittoon tai jäävänsä lakkoon.  Kaikki moiset vihjaukset ovat lakon murtamisyrityksiä ja niistä voi ilmoittaa, esim. täällä :


https://www.pam.fi/sopimuskierros/lakot_ja_ylityokielto/ilmoita_painostustoimista/

Ei kommentteja: