perjantai 4. marraskuuta 2011

Poliisin ydintehtävä

Poliisin ylijohtaja Mikko Paatero ihastutti ja vihastutti monia noin viikko sitten linjaamalla, että näpistysrikosten ei tulisi kuulua poliisille, vaan vastuun saisi kantaa yksityinen turvallisuusala, joka voisi näpistelijälle kirjoittaa huomautusmaksun näpistämisestä.

Nyt Paatero tykittää entistä kovemmin blogissaan: poliisin resurssit vähenevät tasaisen tappavaan tahtiin, joten tulisi keskustella mikä on poliisin ydintehtävä. Ydintehtävien ulkopuolelle Paatero laittaisi seuraavat asiat:

1) Juopuneiden kuljetus ja säilöntä. Sen voisi hoitaa kuljetuksen osalta yksityinen turva-ala, säilönnän ajalta sosiaaliala.

2) Pienet peltikolarit. Niiden tutkimisen voisi hoitaa vakuutusyhtiö.

3) Pienet liikennerikkomukset. Kunnat voisisvat hoitaa ne ja kerätä maksut itse.

4) Järjestyksenvalvontatehtävät erilaisissa festareissa, urheilutapahtumissa ja vastaavissa. Niistä poliisi voisi kirjoittaa maksuja. Jos järjestät festivaalin, maksat jos haluat sinne poliisin.

5) Näpistelijät. Maksun voisi kirjoittaa vartija, koska poliisin sakolla ei ole enää juuri arvoa, koska ei ole muuntorangaistusta, Paatero kirjoittaa. Viime vuonna poliisin tietoon tuli 73 000 näpistysrikosta. Siirretään siis koko homma pois poliisin vastuulta.

6) Sellaiset pienet rikokset, jotka olisi voitu estää parempaa suojausta käyttäen. Ilmeisesti tässä sitten toteutettaisiin periaatetta "oma vika, pikkusika" tai "mitäs läksit".

7) Vankien kuljetus.

Sen sijaan Paatero ei ehdota karsittavaksi poliisin johtotasoa. Siellä ollaan kaiketi korvaamattomia. Se, että Paatero ei esitä tätä tai muiden tehtävien siirtämistä pois poliisilta (esim. ajokorttien myöntäminen ), nostaa esiin kysymyksen siitä, että kuinka vakavasti otettavia hänen ehdotuksensa loppujen lopuksi on. Hänen ehdotustensa edes osittainen toteutus edellyttäisi valtaisia muutoksia lainsäädöntään ja myös oikeuskäsitteeseen, jos kansalaisten oikeus ilmoittaa rikokseksi kokemansa asia vietäisiin pois.

Ja jos ajatellaan säästöjä, niin Paateron ajatuksillahan niitä ei synny. Esimerkiksi juopuneiden kuljettaminen ja säilöönottaminen edellyttäisi kokonaan uuden järjestelmän rakentamista ihan jo tiloista ja muusta infrastruktuurista alkaen. Ja tietysti niille vartioimisliikkeillekin pitäisi maksaa siitä juopuneiden keräämisestä. Ja muuttaa lakia (koska yksityisellä henkilöllä ei ole oikeutta rajoittaa toisen liikkumisvapautta ilman syytä. Humalassa olo ei ole rikos ja poliisi tekee nämä talteenotot poliisilakiperusteisesti). Ja kuka sitä sitten valvoisi, että ketä tuolta oikein roudataan pahnoille lepäämään?

Jännästi on kyllä ääni Paateron kellossa muuttunut. Ei siitä montaa vuotta ole, kun Paatero vakuutti, että Poliisiammattikorkeakouluun kannattaa hakea, kaikilla on kyllä töitä, vaikka jo silloin soraäänet huusivat kentällä, että ei pidä paikkaansa eikä tule pitämään. Olisiko mitään tekemistä sisäasianministerin vaihtumisen kanssa?

Ei kommentteja: