Ensin oli SOL ja nyt perässä seuraa ISS.
ISS:n vartiointipuolesta vastannut ISS Security sulautui emoyhtiö ISS Palveluihin 1.2.2010. Sulautumisen yhtenä motivaattorina oli ilmeisesti raha: ISS on ilmoittanut, että jatkossa se soveltaa uusiin vartiointialan työntekijöihinsä kiinteistöalan työehtosopimusta eikä vartiointialan työehtosopimusta (lähde). Miksi näin?
Kenties tämän vuoksi: kiinteistöalan TES:n mukaan pienin maksettava palkka on 7.84 euroa tunti (vaativuusryhmä 1). Vartiointialan vastaavat ovat 9.20 euroa tunti tai 8.88 euroa tunti (palkkaryhmä I, Helsinki/muu Suomi).
Kiinteistöalan TES:n mukaan iltatyölisää (klo 18.00-23.00) maksetaan 66 senttiä tunnilta. Vartiointialan TES:n mukaan iltatyölisää (klo 17.00-21.00) maksetaan 90 senttiä tunnilta.
Kiinteistöalan TES:n mukaan yötyölisää (klo 23.00-06.00) maksetaan 121 senttiä tunnilta. Vartiointialan TES:n mukaan yötyölisää (klo 21.00-07.00) maksetaan 150 senttiä tunnilta.
Kiinteistöalan TES:n mukaan työpäivän minimipituus on neljä tuntia. Vartiointialan TES:n mukaan työpäivän minimipituus on viisi tuntia.
Lisäksi vartiointialan TES:n mukaan lauantaityöstä maksetaan 2 euroa tunnilta. Kiinteistöalan TES ei tunne käsitettä lauantaityö.
Rahan lisäksi yksi iso tekijä on monien vartijoiden vihaama käsite "moniosaaja". Kun vartijat voidaan myydä kiinteistöalan työntekijöinä, on mahdollista myydä vartioimisen lisäksi myös kiinteistötyötä. Kyseessä on ilmeinen kilpailuetu muihin firmoihin nähden. Vaikka oikeastaan jokainen firma laittaa työntekijänsä tekemään yhtä sun toista oheistyötä, nyt voitaisiin ensimmäisen kerran avoimesti liittää oheistyöt osaksi vartijan työtä. Eli myydään palvelua, jossa yksi ihminen hoitaa talonmiehen, siivoojan ja vartijan työt. Liittämällä vartijat osaksi kiinteistöalan TES:iä ISS myös kiertää sen mahdollisuuden, että uudessa vartiointialan TES:issä rajoitettaisiin oheistöiden teettämistä vartijoilla, kuten moni on toivonut.
Moni vartija saattaa uutiset kuullessaan kohauttaa olkapäitään. Eihän se nyt niin hirveästi haittaa, vaikka päädyttäisiinkin huoltomieskoulutukseen, he ajattelevat. Mutta ei siinä tule käymään niin.
ISS mainostaa jo nyt asiakaslehdessään, miten helppoa vartijan pätevyys on saada (artikkeli "Siivoustaitoinen vartija-huoltomies", sivu 2-3): "Yleensä monipalveluun voidaan liittää tehtäviä, joista suoriutumiseen riittää kurssimuotoinen täsmäkoulutus. Usein sitä on hyödynnetty päivittäistavarakaupoissa, joissa pullohuoneen hoitajia on koulutettu vartijoiksi tekemään tarpeen tullen tarkistuksia ja kiinniottoja."
Eivät vartijat sinne huoltomieskurssille päädy, vaan huoltomiehet päätyvät vartijakurssille. Ei siinä niin käy, että vartijat alkavat tehdä enemmän oman työn ohella kiinteistöhuoltotöitä. Siinä käy niin, että huoltomiehet alkavat tehdä oman työnsä ohella vartioimistyötä.
Tällainen toimintamalli on jo voimassa Oulussa, jossa erään ison kauppakohteen valvonnasta vastaa ISS. Vartijana toimii ISS:n palveluksessa oleva huoltomies, joka hälytyksen tullessa vetää päälleen vartijantunnukset ja saa euron lisää palkkaa tunnilta. Vahvistamattomien huhupuheiden mukaan viime vuonna kyseissä marketissa olisi tehty kokonaiset yksi kiinniotto.
Noh, asiakas toki saa mitä tilaa.
Ja kolmanneksi: tällä hetkellä tuo ISS:n ilmoitus koskee uusia työntekijöitä. Mutta kuinka kauan? Koska se laajentuu koskemaan myös vanhoja työntekijöitä? Voiko samasta työstä edes maksaa eri palkkaa ja noudattaa eri sopimusehtoja?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti